במדינת ישראל, קביעת יחסי עובד מעסיק אינה מסתמכת רק על ההגדרה שבחוזה העבודה, אלא מתמקדת במהות היחסים בין הצדדים. ההחלטה האם קיימים יחסי עובד מעסיק משפיעה על הזכויות והחובות המוטלות על שני הצדדים, ובמקרים רבים, מחלוקות בנושא זה נפתרות בבתי הדין לעבודה.
מה החשיבות בהגדרת יחסי עובד מעסיק
יחסי עובד מעסיק מעניקים לעובדים שכירים גישה למגוון רחב של זכויות סוציאליות הקבועות בדיני העבודה. זכויות אלה כוללות בין היתר הפרשות לקרנות פנסיה וקופות גמל, פיצויי פיטורים, דמי מחלה, חופשה שנתית, דמי אבטלה, חופשת לידה וכד'. במקרים בהם מעסיקים מנסים להימנע מתשלום זכויות אילו, למשל על ידי הגדרת העובד כ"פרילנסר"/ "קבלן עצמאי," העובדים עלולים לאבדן.
הגדרת הקשר העסקי כיחסי עובד מעסיק היא אם כן, בעלת משמעויות כלכליות ומשפטיות רבות משמעות לשני הצדדים.
כיצד נקבעים יחסי עובד מעסיק?
בתי הדין לעבודה פיתחו במהלך השנים סדרה של מבחנים משפטיים כדי להעריך אם מתקיימים יחסי עובד מעסיק. במקום להתמקד בכותרות שניתנו על ידי הצדדים, המבחנים עוסקים במאפיינים המהותיים של דרך ההעסקה. להלן כמה מהמבחנים הנפוצים בהם משתמשים בתי דין לעבודה בבואם לפסוק בנושא:
- מבחן ההשתלבות:
- האם העובד משתלב במערך העבודה של המעסיק ומהווה חלק מהותי ממנו. לדוגמה, אם העבודה שהעובד מבצע היא חלק בלתי נפרד מהפעילות העסקית המרכזית של המעסיק – ייתכן שקיימים יחסי עובד מעסיק.
- האם העובד פועל כבעל עסק עצמאי, או שמא הוא תלוי כלכלית במעסיק.
- מבחן הפיקוח: מהי רמת השליטה של המעסיק על העובד. האם העובד כפוף להנחיות, הוראות, או פיקוח צמוד? האם המעסיק מאשר חופשות שנתיות, והיעדרות מהעבודה? וכד.
- מבחן הקשר האישי: האם העובד מבצע את העבודה בעצמו, או שמא הוא רשאי לשלוח מישהו אחר במקומו בכדי לבצעה – לדוגמא במקרים בהם עובד נאלץ להיעדר מהעבודה, האם המעסיק נדרש להחליפו או שמוטלת עליו החובה למצוא לעצמו מחליף.
- מבחן שיטת התשלום: האם העובד מקבל שכר בהתאם לשעות העבודה, לעומת תשלום כנגד חשבוניות בדומה לקבלן חיצוני.
- מבחן האמצעים: האם המעסיק מספק את הכלים והציוד לביצוע העבודה, או שהעובד הוא זה שמביא עמו את המשאבים הנדרשים.
- מבחן ההמשכיות והרציפות:
- האם מערכת היחסים בין הצדדים נמשכת לאורך זמן, או שמדובר בפרויקט זמני וספציפי.
- האם מדובר בהתקשרות רציפה, או מקוטעת עם הפסקות ארוכות.
- מבחן מקום העבודה: האם העבודה מבוצעת באופן קבוע אצל המעסיק (חנות, משרד, מפעל וכד') או במקומות אחרים (לדוגמא בית העובד).
במרבית המקרים, בית הדין לעבודה, יבחן כל מקרה לגופו, יבדוק את הנסיבות הקונקרטיות וישתמש בכמה מהמבחנים הנ"ל לקבלת ההחלטה.
מה ניתן לעשות אם היחסים הוגדרו שלא כראוי
עובדים המאמינים כי הם זכאים להכרה כעובדים שכירים יכולים לנקוט מספר צעדים מרכזיים:
- פנייה ישירה למעסיק: פנייה למעסיק והצגת טיעונים התומכים בשינוי דרך ההעסקה.
- פנייה לייעוץ משפטי: עורך דין המתמחה בדיני עבודה יכול לבחון את תנאי ההעסקה ולהעריך האם קיימת עילה לקבוע כי קיימים יחסי עובד מעסיק ובהמשך לכך:
לייעץ לעובד כיצד לפנות למעסיק ולסייע לו בניסוח הטענות.
להגיש תביעה לשינוי המעמד. - לתבוע הכרה רטרואקטיבית: במקרים שבהם עובד הועסק כעצמאי, אך בפועל עמד בקריטריונים של יחסי עובד-מעסיק, ניתן במקרים מסוימים להגיש תביעה ואף לקבל זכויות באופן רטרואקטיבי.
להכיר ביחסי העבודה ולשמור על זכויותיך
קביעת יחסי עובד מעסיק הינה סוגיה מרכזית המשפיעה על זכויות סוציאליות כמו פנסיה, חופשות ודמי אבטלה. ההכרעה בנושא מבוססת על מבחנים מהותיים שבוחנים את טיב הקשר בין העובד למעסיק. במקרה של מחלוקת, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי למיצוי זכויות. אנו במשרד עו"ד אסף מסדה, עומדים לשירותך בכל שאלה או בקשה.