עובדים > הרמת מסך ואחריות נושאי משרה >

מהי הרמת מסך ומתי ואיך משתמשים בכלי משפטי זה?

הרמת מסך היא כלי משפטי המאפשר להשית על בעלי מניות, אחריות אישית, לדוגמא במקרים של אי-תשלום זכויות סוציאליות, שכר עבודה, או פיצויי פיטורים.

בישראל, חוק החברות מקנה לבית המשפט את הסמכות לבצע הרמת מסך במקרה של ניהול חברה בניגוד לעקרונות ההגינות והשקיפות, תוך לקיחת סיכונים מיותרים ובלתי סבירים אשר פוגעים לדוגמא בזכויות העובדים. במאמר זה נסביר בקצרה מהי הרמת מסך, באילו מקרים עובד יכול לתבוע אותה ומה חשיבות היעוץ המשפטי בבואו לעשות כן.

מהי הרמת מסך

אחד העקרונות הבסיסיים העומדים מאחורי המושג חברה בע"מ, הוא הפרדה בין הישות המשפטית של החברה לבין בעלי המניות, או המנהלים (הפרדה, המכונה גם מסך ההתאגדות). הפרדה זו נועדה להגן על בעלי החברה, מפני אחריות משפטית אישית בכל הקשור לפעילות החברה. מנגנון זה, נועד לתמוך ולעודד יזמות והשקעות הון, עלי ידי מתן הגנה למשקיעים שהופכים לבעלי מניות בחברה מפני סיכונים כלכליים אישיים וישירים עליהם.

הרמת מסך היא אם כן הפעולה המשפטית בה מוסרת ההפרדה בין החברה לבעלי המניות, המאפשרת לתבוע אותם באופן אישי, ולחלופין לשייך את חובות החברה לבעלי המניות באופן אישי.

מתי ניתן לבצע הרמת מסך?

הרמת מסך מתאפשרת כאשר בית המשפט מזהה כי החברה שימשה כלי ניצול לרעה. כך, הרמת מסך יכולה להתבצע במקרים כגון:

  • הונאה או הברחת נכסים: כאשר החברה נוצרה או הופעלה במטרה להונות לקוחות, ספקים או עובדים.
  • נטילת סיכונים בלתי סבירים: ניהול החברה תוך סיכון כלכלי מופרז, כגון הון עצמי נמוך ומינוף כבד באמצעות הלוואות שלא ניתן להחזירן.
  • התחמקות מתשלום חובות: מקרים בהם בעלי המניות מנסים לחמוק מתשלום על ידי העברת נכסים או הקמת חברות חדשות.

הרמת מסך וזכויות העובדים

חשיבות הכלי המשפטי של הרמת מסך לעובדים

כאשר חברה נקלעת למצב של חדלות פירעון, העובדים, הם פעמים רבות הראשונים להיפגע, ולאבד שכר וזכויות סוציאליות שונות. הרמת המסך אם כן, מאפשרת לעובדים לתבוע את זכויותיהם ישירות מהבעלים,, ככל שיש ראיות לכך שהחברה נוהלה בצורה לא אחראית שהביאה לפגיעה בזכויותיהם.

נטל ההוכחה

כדי שבית המשפט יסכים להרמת מסך, על העובדים להוכיח שבעלי המניות פעלו בניגוד לחוק, ובצורה לא הוגנת ולא שקופה. כך, על העובדים להשיג ולהציג מסמכים ועדויות המוכיחים כי החברה נוהלה באופן בלתי סביר, תוך נטילת סיכונים בלתי סבירים, חוסר הוגנות או מעבר על החוק.

במקרים בהן בוצעה הונאה של ממש (לדוגמא לקיחת הלוואות באופן מודע ללא כוונה לשלמם, הברחת נכסים לא חוקית וכד'), עשוי נטל ההוכחה להיות חד וברור יחסית. אולם מכיוון ש"חוסר סבירות" הא מושג סובייקטיבי, מציאת הוכחה לכך בתוך דוחות כספיים, פרוטוקולים ומסמכים אחרים עשוי להיות מסובך עסקית ומשפטית.

חשיבות הייעוץ המשפטי

ייעוץ משפטי בתהליך הרמת מסך מקצועי הוא קריטי, במיוחד לנוכח העובדה כי ההליך המשפטי מורכב ודורש הוכחות מבוססות ועמידה בתנאים מחמירים. עורך דין מיומן ומנוסה בתחום דיני חברות יכול להנחות את העובדים באיסוף ראיות רלוונטיות, בניית תיק משפטי חזק וייצוג אפקטיבי המביאים להגדלת סיכויי ההצלחה.

הבטחת זכויות עובדים – באמצעות הרמת מסך

כאשר חברה נקלעת לבעיות, הרמת מסך עשויה לספק לעובדים את ההגנה הדרושה בדרך להבטחת ומיצוי זכויותיהם. אנו במשרד עו"ד אסף מסדה, משרד עורכי דין המתמחה בדיני עבודה ודיני חברות, נשמח ללוות אתכם בתהליך המשפטי תוך הכוונה מקצועית וממוקדת למימוש זכויותיכם.

מהי הרמת מסך ומתי ואיך משתמשים בכלי משפטי זה?

ליצירת קשר בנושא עובדים /הרמת מסך ואחריות נושאי משרה ותיאום ייעוץ טלפוני ראשוני ללא עלות

מאמרים נוספים בתחומים: עובדים /הרמת מסך ואחריות נושאי משרה