דמי טיפול ארגוני > מעסיקים >

כל מה שצריך לדעת על דמי טיפול ארגוני

"אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש." הימנעות מתשלום דמי טיפול ארגוני כתוצאה מחוסר ידע היא תופעה נפוצה בקרב מעסיקים רבים. יום בהיר אחד, המעסיק עלול לגלות כי נשלחה אליו דרישת תשלום עבור דמי טיפול לארגון מעסיקים, גם אם מעולם לא הצטרף אליו כחבר. תרחיש זה רלוונטי למעסיקים רבים בישראל ועלול להוביל לעלויות בלתי צפויות היכולות להגיע לסכומים ניכרים – ולכן, חשוב להיערך מראש ולנקוט בצעדים הנכונים.

מהם דמי טיפול ארגוני ומה משמעותם?

דמי טיפול ארגוני (הידועים גם כ"מס ארגון"), הם הכינוי לתשלום שנועד לכסות את הוצאות ארגון מעסיקים בפעולותיו לטובת כל המעסיקים בענף, כולל אלו שאינם חברים בו. בישראל קיימים מספר ארגוני מעסיקים, לדוגמה איגוד לשכות המסחר, להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל), התאחדות התעשיינים בישראל, התאחדות המלונות, התאחדות קבלני השיפוצים, התאחדות המלאכה והתעשייה בישראל, ועוד.
ארגונים אלה נוסדו כדי לאפשר טיפול יעיל ואופטימלי במגוון סוגיות מנהליות וחוקיות כגון שמירה על תנאי עבודה, ייצוג המעסיקים בממשלה ובבתי המשפט, משא ומתן מרוכז ואפקטיבי עם ארגוני עובדים על הסכמי שכר, שמירה על האינטרסים הכלכליים והמקצועיים של המעסיקים וכד'.

החוק והתקנות בנוגע לניכוי דמי טיפול ארגוני-מקצועי

חוק הסכמים קיבוציים, תשי"ז-1957, קובע כי מעסיקים בתחומי פעילות מסוימים חייבים לשלם דמי טיפול ארגוני, גם במידה ובחרו שלא להצטרף כחברים לארגון המעסיקים הרלוונטי בתחומם. כך, שר העבודה רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת העבודה של הכנסת, הוראות בדבר חובת מעסיק לשלם דמי טיפול ארגוני-מקצועי לארגון המעבידים, שהגיע להסכם קיבוצי עם ארגון עובדים כלשהו. הלוגיקה העומדת מאחורי מאחורי החוק פשוטה – מכיוון שגם אם אותם מעסיקים, לא הצטרפו אל הארגון ולכן אינם חברים בו, הם נהנים מפירות ההסכם ולכן חייבים להשתתף בהוצאות הארגון.
תקנות הסכמים קיבוציים (תשלום דמי טיפול ארגוני-מקצועי לארגון מעבידים), תשל"ז-1977, מפרטים עוד יותר את התנאים בהם רשאי ארגון המעסיקים לגבות דמי טיפול ארגוני, ואת הדרישות הספציפיות בהן נדרשים לעמוד ארגוני המעסיקים. התקנות קובעות לדוגמה, כי כאשר נחתם הסכם קיבוצי ענפי שהורחב בצו הרחבה, דמי הטיפול הנגבים ממעסיקים הפועלים בתחום פעילות הארגון (כאמור בלי קשר להיותם חברים בו) הם חצי מדמי החבר, או חצי אחוז משכר העובד המחושב לצורך תשלום ביטוח לאומי.

כיצד לבדוק האם המעסיק מחויב לנכות דמי טיפול ארגוני?

מעסיקים רבים לא מודעים לכך כי חלה עליהם חובת תשלום, גם כאשר והם אינם חברים בארגון מעסיקים כלשהו. בכדי להימנע ממצב של דרישת תשלום פתאומית ובלתי צפוייה, עליהם לבחון את חובותיהם החוקיות בנושא. לדוגמה, חשוב לבדוק האם העסק פועל בתחום בו קיים צו הרחבה של הסכם קיבוצי כללי, והאם ההסכם כולל דרישה לתשלום דמי טיפול. סוגיה חשובה נוספת שיש לבחון היא, היא האם העובדים בעסק חברים בארגון עובדים, שכן ייתכנו לדבר השלכות בנוגע לתשלום דמי הטיפול מצד המעסיק.

דרכים להתמודד עם דרישות תשלום דמי טיפול ארגוני

ככל שקיבלת דרישת תשלום דמי טיפול ארגוני, חשוב מאוד להתמודד מיד עם הסוגיה ולהימנע מתביעות והליכים משפטיים מורכבים ויקרים. ככלל, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט. ראשית, חשוב לבחון את חוקיות הדרישה ולהתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני עבודה. לדוגמה במקרים בהם החברה היא עסק קטן בבעלות משפחתית וכל העובדים הם בעלי מניות, ניתן לטעון כי צו ההרחבה אינו חל עליה. במקרה שאכן יש טיעונים המראים כי אין בהכרח חובת תשלום, ניתן להגיש בקשה מפורטת להימנע מתשלום. גם במקרה כזה מומלץ לפנות לעו"ד כדי שיסייע בגיבוש וניסוח הטיעונים וכתב הבקשה.

דמי טיפול ארגוני – אל תחכו לרגע האחרון

פעמים רבות, הדרישות לתשלום דמי טיפול ארגוני מגיעות ללא התראה מוקדמת ועלולות ליצור אי ודאות ולהציב קשיים כלכליים לבעלים של כל עסק. בכדי להגן על האינטרסים שלך בצורה האפקטיבית ביותר, חשוב לפעול מראש, להבין את החובות החוקיות שלך ולהתייעץ עם עורך דין מומחה.

עו"ד אסף מסדה, בעל ניסיון רב שנים בדיני עבודה, כאן כדי ללוות אותך בתהליך ולוודא שהזכויות שלך מוגנות. צור קשר עוד היום.

כל מה שצריך לדעת על דמי טיפול ארגוני

ליצירת קשר בנושא דמי טיפול ארגוני /מעסיקים ותיאום ייעוץ טלפוני ראשוני ללא עלות

מאמרים נוספים בתחומים: דמי טיפול ארגוני /מעסיקים