"מניעה היא התרופה הטובה ביותר" – אמירה זו תקפה שבעתיים כאשר מדובר בסכסוך קיבוצי שעלול להשליך על כל מה שמקימי העסק, מנהליו ועובדיו עמלו למענו. חשוב לזכור כי קונפליקטים הם חלק בלתי נפרד מהחיים, ולעתים, סכסוכים בין מעסיקים לעובדים הם בלתי נמנעים, במיוחד כשמדובר בסכסוכים קיבוציים, המערבים ציבור רחב, בעל צרכים ומטרות משותפים מחד ומתנגשים מאידך. כמו בכל מקרה של התנגשות בין אינטרסים מנוגדים, כך גם בעולם העבודה: הקונפליקט בין דרישות, יכולות וצרכי העובדים לאלה של המעסיקים, עשויה להוביל לעימותים המשפיעים על כל חלקי הארגון.
במאמר זה נתאר בקצרה מספר דרכי פעולה המאפשרות להימנע מראש מכניסה לסכסוכים מסוג זה.
מהו סכסוך קיבוצי?
סכסוך קיבוצי מוגדר כסכסוך בין מעסיק לבין איגוד עובדים במגוון תחומים, החל מתנאי העבודה; עבור בחתימה, שינוי, ביטול, או חידוש של הסכמים קיבוציים; זכויות וחובת עובדים וכלה בנושאים כמו קבלת/ אי קבלת אנשים לעבודה או סיום העסקתם (כלומר פיטורים). בניגוד לסכסוך עבודה אישי, סכסוך קיבוצי נוגע לציבור רחב של עובדים או לארגון כולו, דבר ההופך אותו למורכב יותר לניהול.
מניעת סכסוכי עבודה קיבוציים וטיפול יעיל כדי למנוע הסלמה
חוק יישוב סכסוכי עבודה, תשי"ז-1957, מציב מסגרת משפטית ברורה לסכסוכים קיבוציים, כולל תהליכי גישור ובוררות. מעסיקים מחויבים לעמוד בתנאי החוק ולהיות מודעים לזכויותיהם וחובותיהם, בין אם מדובר בעיצומים ובין אם מדובר בשביתות.
שמירה על יחסי עבודה טובים וסביבת עבודה נאותה
מניעת סכסוך קיבוצי, כמו כמעט כל קונפליקט אחר בחיים, מתחילה בשמירה על יחסי עבודה תקינים. כל מעסיק חייב להקפיד על התנהלות הוגנת ושקופה ככל האפשר מול העובדים והאיגודים המייצגים אותם, ולוודא כי כל פעולותיו נעשות על פי דין.
תקשורת ודיאלוג פתוחים ומתמשכים
תקשורת פתוחה ומתמשכת, מאפשרת לאתר נקודות מתח מראש, לפתור אותן ולמנוע מהן להתפתח לבעיה של ממש. כך, תקשורת, הגונה ושקופה יכולה להפחית את הפוטנציאל להתפרצות הסכסוך ולשמור על יחסי עבודה הרמוניים. הקפדה על פעולות ותהליכים כגון שיחות תקופתיות עם נציגי העובדים, דיונים פתוחים על תנאי העבודה, מדיניות תגמולים ברורה, כנסים והודעות מייל תקופתיות, מדיניות של דלת פתוחה לעובדים בכלל ולנציגי העובדים בפרט, מסייעת בטיפוח תרבות ארגונית נעימה המעצימה את העסק ואת עובדיו, מפחיתה את הסיכויים להתפרצות סכסוכים וכאשר הם מתרחשים, מנמיכה את גובה הלהבות ומכשירה את הדרך לפתור כל קונפליקט בדרך מיטבית.
שימוש בתהליכי גישור ובוררות
במקרים רבים, כאשר סכסוך עבודה קיבוצי מתעורר, הפתרון המועדף הוא פנייה להליך גישור. גישור מאפשר לכל הצדדים לנהל שיח פתוח ולהגיע לפתרונות המוסכמים על שניהם. אם הגישור לא מצליח, ניתן לפנות לבוררות על פי הסכמה משותפת, וההחלטה שתתקבל בה מחייבת את שני הצדדים. שימוש בכלים אלו יכול למנוע הידרדרות של הסכסוך לפסים משפטיים מורכבים יותר.
חשיבותו של ליווי, ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי במניעת סכסוכי עבודה קיבוציים והסלמתם
חשוב לזכור כי ליווי מקצועי של עורך דין מומחה לדיני עבודה, מהווה מכפיל כוח במימוש של כל אחד מהצעדים נזכרו לעיל. לווי שכזה –
- מסייע בהכוונת המעסיק בדרך ליצירתה של סביבת עבודה נאותה, המתקיימת על פי כל דיני העבודה
- מבטיח כי כל תקשורת מול העובדים ונציגיהם תהיה מדויקת, נכונה ועל פי כל דין.
- כמו בכל הליך עסקי או משפטי, בעת תהליך גישור, ייעוץ של עורך דין מומחה מוודא כי כל האינטרסים שלכם יישמרו.
אנו כאן לסייע בכל שאלה או בקשה.