סעיף איסור תחרות > עובדים >

האם סעיף איסור תחרות מגביל את עתידכם התעסוקתי? 

סעיפי איסור תחרות בחוזי העסקה הפכו נפוצים יותר ויותר במהלך השנים. סעיפים אלה מהווים כלי שמטרתו להגן על קניין רוחני, מידע עסקי חסוי, ידע וניסיון ארגוני מפני מתחרים. עם זאת, עבור עובדים רבים, סעיפי איסור ומניעת תחרות עשויים להוות פגיעה משמעותית ביכולת למצות הזדמנויות קריירה עתידיות ובהתפתחותם האישית והמקצועית. במאמר זה נבחן באילו מקרים וכיצד ניתן לכלול סעיף מניעת תחרות.

רקע כללי

הדין בישראל, לרבות חוק חופש העיסוק והוראות משפט העבודה, אוסר על מעסיקים להגביל את חופש העיסוק של עובדיהם, ובכלל זה את זכותם לעבוד אצל מעסיקים אחרים לאחר סיום תקופת עבודתם. באופן כללי, אין תוקף לסעיף חוזה עבודה שמגביל את זכות העובד לעבוד אצל מעסיק אחר. עם זאת, לאורך השנים בתי המשפט הכירו במקרים מסוימים בסעיפי איסור תחרות, בהתאם לתנאים מסוימים.

באילו מקרים מעסיקים רשאים לכלול סעיף מניעת תחרות בחוזה העסקה?

בתי המשפט בישראל, מתירים את השימוש בסעיף איסור התחרות במקרים הבאים :

  1. חובת תום הלב וחובת האמון: כאשר מוכח כי הסעיף נקבע בתום לב במטרה להגן על אלמנטים כמו קניין רוחני סודי מובהק, יתכן שבית הדין לעבודה יאשר את הסעיף.
  2. תמורה מיוחדת שניתנה לעובד: במקרה בו נמצא כי בתמורה להתחייבות לאי-תחרות לאחר תום העסקתו, העובד קיבל מהמעסיק תגמול יוצא דופן, כמו שכר מוגדל, תנאי עבודה משופרים וכד', ייתכן ובית הדין לעבודה יאשר את סעיף האיסור לפרק זמן מסוים.
  3. הגנה על סוד מסחרי: מקום בו העובד נחשף ל"סוד מסחרי", ייתכן ובית הדין יגביל את העובד, אם יחשוב כי קיים סיכוי סביר כי העובד יעשה שימוש בסוד המסחרי, באופן שיגרום למעסיק נזק (לדוגמא יחשוף אותו למתחרים).
  4. הכשרה ייחודית שניתנה לעובד: מקרים בהם עובד קיבל מהמעסיק הכשרה ייחודית, הכרוכה במשאבים רבים ויקרים (לדוגמה זמן הכשרה ארוך במיוחד בידי עובדים מנוסים, קורסים ייחודיים וכד').

הגנו על זכויותיכם

חשוב לזכור כי ניסוח פגום של סעיף איסור התחרות לא יאפשר הגבלת תחרות, לאחר תום תקופת ההעסקה. בנסיבות אלו, ומכיוון שבתי דין מתירים סעיפי איסור תחרות בנסיבות מסוימות, כדאי לפנות לייעוץ משפטי, ולוודא כי הסעיף נוסח כהלכה.

עורך דין אסף מסדה, מומחה לדיני עבודה, עומד לרשותכם עם ניסיון וידע רב בתחום. צרו קשר עוד היום עם משרדנו לקבלת ייעוץ אישי והכוונה מקצועית.

האם סעיף איסור תחרות מגביל את עתידכם התעסוקתי? 

ליצירת קשר בנושא סעיף איסור תחרות /עובדים ותיאום ייעוץ טלפוני ראשוני ללא עלות

מאמרים נוספים בתחומים: סעיף איסור תחרות /עובדים