אמרה מפורסמת קובעת כי "כל בני האדם נולדו שווים", אך במציאות של שוק העבודה המודרני בעולם ובישראל, קיימים פעמים רבות מקרים של של אפליה לא הוגנת. על אף חוקי העבודה הנרחבים, ובהם חוקים מיוחדים שנועדו להגן מפניה אפלייה במקום העבודה ולהבטיח שוויון הזדמנויות מלא, רבים עדיין מוצאים עצמם מופלים לרעה על בסיס גזע, מין, גיל, דת, מוגבלות, נטייה מינית, ועוד. אפליה זו אינה פוגעת רק בקריירה של העובדים, אלא גם בכבודם ובזכויותיהם הבסיסיות, המעוגנות באין ספור חוקים ותקנות.
במאמר זה נגדיר מהי אפליה במקום העבודה, מהם סוגי האפליה השונים, ומה עליכם לעשות במידה ואתם נפגעים ממנה.
אפליה במקום העבודה – רקע כללי
אפליה במקום העבודה מתרחשת כאשר מעסיקים מתייחסים בצורה שונה ולא שוויונית לעובדים, או למועמדים לעבודה, על בסיס קריטריונים לא רלוונטיים. אפליה יכולה להתבטא במספר רב של תחומים – קבלה לעבודה, פיטורים, קידום, תנאי שכר וכד'. היא יכולה להיות ישירה, כגון אי קבלת מועמד לעבודה רק בשל מינו או מוצאו, או עקיפה כמו הצבת דרישות קבלה לא רלוונטיות לסוג העבודה, שבפועל חוסמות אוכלוסיות מסוימות מלהתקבל, לדוגמה תנאי קבלה בהן מוגדרות דרישות שמצמצמות את האפשרות של קבוצות מסוימות להגיש מועמדות מלכתחילה.
סוגי אפליה נפוצים בשוק העבודה
התחומים בהם החוק אוסר להפלות עובדים
בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988 מוגדרים סוגי האפלייה הקיימים בסעיף 2:
2. (א) לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירות במילואים שלהם, של בני זוגם או של הורהו האחר של ילדם, ובכלל זה קריאתם לשירות מילואים או השירות הצפוי בשירות מילואים, לרבות מחמת תדירותו או משכו, בכל אחד מאלה:
(1) קבלה לעבודה;
(2) תנאי עבודה;
(3) קידום בעבודה;
(4) הכשרה או השתלמות מקצועית;
(5) פיטורים או פיצויי פיטורים.
(6) הטבות ותשלומים הניתנים לעובד בקשר לפרישה מעבודה.
הסיבות הנפוצות ליחס מפלה במקום העבודה
אפליה במקום העבודה יכולה להתרחש כתוצאה ממגוון עילות וסיבות, למשל :
אפליה בעבודה על בסיס גזע, מוצא, או מקום מגורים
סירוב להעסיק עובדים ממוצא מסוים, או הצבת מציב כללים המפלים על בסיס גזע או מוצא אתני. לדוגמה, כאשר מעסיק קובע כי יש איסור לדבר בשפה מסוימת במקום העבודה, כמו ערבית, אמהרית, או רוסית. דוגמה נוספת היא כאשר מועמדים לעבודה נדחים בשל צבע עורם או מוצאם הלאומי, או בשל מקום מגוריהם.
אפליה בעבודה על בסיס מגדרי
דוגמה קלאסית לאפליה מסוג זה היא מצב בו נשים מקבלות שכר נמוך יותר מגברים בתפקיד זהה, או שאינן מקבלות את אותן הזדמנויות קידום. סוגיה זו אף זכתה להתייחסות בחוק מיוחד – חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו 1996. דוגמה אחרת היא כאשר נשים נשאלות שאלות אישיות פוגעניות במהלך ראיונות עבודה, כגון שאלות על כוונתן להיכנס להריון או לגדל ילדים.
אפליה על בסיס גיל
אפליה על בסיס גיל יכולה להתבטא בהעדפה של עובדים צעירים על פני מבוגרים או להפך. לדוגמה, מועמדים מעל גיל 50 עלולים להיתקל בסירוב לקבל משרה רק בגלל גילם, בטענות כגון "מרבית העובדים והמנהלים בחברה צעירים ולכן מבוגרים יתקשו להשתלב בארגון מבחינה חברתית, או לקבל מרות". או מהצד השני, עובדים צעירים עלולים לשמוע משפטים כמו "למרות שניהלת מספר פרויקטים בהצלחה, וברשותך כל התארים המתקדמים ומספר ושנות הנסיון הנדרשים, חסרה לך בגרות ובשלות הנדרשים לניהול צוות". יצויין, כי גם קביעת תקרות גיל בלתי סבירות למשרות מוצעות, יכולה להוות דוגמה לאפליה.
אפליה בעבודה על בסיס מוגבלות
על פי דיני העבודה, מעסיקים מחויבים לבצע התאמות נדרשות לעובדים עם מוגבלויות כדי לאפשר להם להשתלב בעבודה בצורה שווה. אפליה יכולה להתרחש כאשר לא מספקים את ההתאמות הנדרשות, כמו גישה לכיסאות גלגלים, ציוד מתאים, או גמישות בשעות העבודה. מקרה מובהק של אפליה על בסיס מוגבלות יכול להיות סירוב להעסיק אדם בכיסא גלגלים למשרה בטענה כי "אין נגישות לכסאות גלגלים במקום העבודה."
אפליה במקום העבודה על בסיס דת, אמונה, או דעה פוליטית
מדובר במצבים בהם מעסיק אינו מאפשר לעובדים לקיים את מצוות דתם או מפלה אותם בשל אמונתם הדתית או הפוליטית. לדוגמה, סירוב לאפשר לעובד יהודי לשמור על השבת, או למוסלמי להתפלל בזמן העבודה, או פיטורים בעקבות השתתפות בהפגנה פוליטית. דוגמה מובהקת נוספת היא כאשר מעסיקים קובעים לוחות זמנים מבלי להתחשב באירועים חשובים בלוח השנה הדתי של עובדיהם כגון, חגים ימי צום וכד'.
אפליה בעבודה על בסיס נטייה מינית
אפליה מסוג זה באה לידי ביטוי כאשר עובדים סובלים מיחס מפלה על רקע נטייתם המינית. לדוגמה, עובד/ת המפוטר/ת לאחר שנחשף/פה כהומוסקסואל או לסבית, או עובדים שקידומם נחסם בשל נטייתם המינית, או תהליכי שינוי מגדר שהם בחרו לעבור.
אפליה על בסיס מצב משפחתי
מצב זה מתרחש כאשר מעסיקים מתייחסים בצורה שונה לעובדים רק על פי מצבם המשפחתי. דוגמאות לכך רבות:
סירוב להעסיק הורים לילדים קטנים או אבות/ אמהות חד הוריים, בטענה כי הדבר לא יאפשר זמינות מספיקה בעבודה.
פיטורים בעקבות תהליך הפריה.
אי קבלה לעבודה/ פיטורים/ עיכוב קידום בשל כניסה להריון של העובדת או של בני/ בנות הזוג שלה.
אפליה בעבודה על בסיס שירות מילואים
מצב זה מתרחש כאשר עובד/ת או בני/בנות זוגם, סובלים מאפלייה כתוצאה משירות המילואים שלהם או של בני/בנות זוגם. דוגמאות נפוצות הם פיטורים בשל היעדרות ממושכת בשל שירות מילואים, או שאלות בזמן ראיון עבודה כגון "אני רואה שאת/ה משרתים במילואים ביחידה מאוד תובענית, האם הדבר עלול לפגוע בעבודתך?"
אנו כאן במשרד עורכי דין אסף מסדה עומדים לרשותך בכל עניין ושאלה.